Honnan ered a menyecske ruha tradíciója?

A menyecske ruha a mai esküvőkön is még meglévő egyik legrégebbi hagyomány, amit a menyasszony éjfél után visel és szimbolikusan azt jelenti, hogy a menyasszony már nem hajadon de még nem is asszony. A menyecske ruha viselését akár hungarikumnak is tekinthetjük, hiszen Magyarországra jellemző leginkább. A hagyomány onnan ered, hogy a “nászéjszaka” után amíg a menyasszony öltözött, a vőlegény az ablak alatt szerenádot adott neki. Amint elkészült, a fiatal feleség visszament a násznéphez, először az édesapjával kezdte a menyecske táncot, majd a násznéppel folytatta azt.

A hagyományos menyecske ruha piros vagy bordó színű fűzős ruha, elején köténnyel. A piros szín egyébként a szüzesség elvesztésére utalt, míg az esküvői ruha fehér színe a menyasszony ártatlanságát jelenti hagyományosan. A menyecske ruha mellé szokás volt bojtos papucsot felvenni, a menyecske haja pedig kontyban volt, amire egy piros kendőt kötöttek.

Ma már természetesen egy modern menyecske ruha nem feltétlenül tartja magát ezekhez az elemekhez. A mai menyecske ruhák nemcsak színe, de azok fazona is rendkívül sokféle lehet.

Manapság a megfelelő menyecske ruha kiválasztásánál a legfontosabb szempontok közé tartozik például az ár, hogy a ruha vásárlása vagy a menyecske ruha bérlés mellett köteleződnénk-e el. Fontos még figyelembe venni a menyasszony személyiségét és azt is, hogy egyébként milyen társasági eseményekre szokott járni. Hiszen, ha egy hölgy sok bálon vesz részt, akkor észszerű választás lehet egy estélyi ruha, míg ha a hétköznapokban inkább vacsorákra, partikra jár a menyasszony, akkor érdemes koktélruhát választani menyecske ruhának.

Felmerül a kérdés, hogy hol lehet menyecske ruhákat találni. Természetesen a legtöbb esküvői ruhaszalon tart menyecske ruhákat is, viszont manapság egyre többen rendelnek online menyecske ruhát vagy keresnek kedvenc boltjukban egy koktélruhát, kosztümöt vagy overállt.

A menyecske ruhákra jellemző nagy választék nemcsak áldás, de gyakran átok is lehet, hiszen sokkal nehezebb döntést hozni és elköteleződni a tökéletes ruha mellett. Gyakran javasolják a menyasszonyoknak, hogy a kényelem mellett a menyecske ruha kiválasztásakor figyeljenek a pragmatizmusra is. Ha pedig olyan ruhát keresnek, amit nem akarnak többet felvenni, akkor nyugodtan lehet sokkal extravagánsabb menyecske ruhát választani, hiszen a nap végén ezen a napon mégiscsak a menyasszony az igazi főszereplő.

Foglalj időpontot!

Nyitvatartás